Als rasechte Alkmaarder ben ik wel een klein beetje verknocht aan de zee. Vroeger, als kleine jongen, gingen we in de zomermaanden lekker naar de zee om verkoeling te zoeken en lekker te spelen in het zoute water. In de andere maanden kwamen we er wel eens om uit te waaien of te genieten van de stormwind. Laatst nog, tijdens de stormen, ben ik weer terug naar de kust gereden om het natuurgeweld te ervaren.
Wanneer ik in de buurt van de zee kom dan begint mijn hart sneller te slaan. De zilte zeelucht die langzaam de neus verwelkomd, en de zoute smaak die je ongewild altijd krijgt te proeven op het strand brengen mij veel vreugde. Hoe anders is dat wanneer die zilte zee-smaak in eten of drinken zit! Wat is het toch tegenwoordig dat er een trend is ontstaan om zeezout op de, voorheen, lekkere versnaperingen te plakken? Had je eerst heerlijke karamel chocolade, moet het nu zeezout-karamel chocolade worden. GATVERDAMME!! En dan heb ik het nog niet eens over bier gemaakt met zeezout.
Wat was er mis met het heerlijke zoete water wat wij uit de duingebieden halen? Of het prachtige bronwater wat eeuwen door zandlagen heeft gesijpeld om uiteindelijk met veel liefde en smaak uit een bron ontspringt? Door het natuurlijk zuiveringsproces heeft het heerlijke mineralen tot zich genomen en geeft 1 zo’n flesje bruin genot niet alleen verfrissing maar ook extra gezondheid. Nouja, zo zie ik het misschien graag en als ik er maar hard genoeg in blijf geloven dan is het ook zo.
Nee ik hou niet van die zoute smaak in mijn bier. Ergens in het jaar 1516 is het vreselijk mis gegaan met de brouwcultuur. De Spaanse brouwerij La Socarrada kreeg het lumineuze idee om bier met zeewater te gaan brouwen, en zie daar… Er Boqueron was geboren. Een Blonde Ale, met zeewater als basis. Helaas heeft deze trend zich uitgebreid en zijn er nu veel meer van dit soort bieren te verkrijgen, en er zal vast en zeker een markt voor zijn. Echter niet bij mij! Wanneer je dan toch écht bier uit zeewater wil brouwen, en mij wil winnen voor jouw bier, doe dan iets speciaals.
Mustache Negra Marinera, een donker bier uit de Spaanse regio Galicië, vind ik dan wel weer grappig. De prijs van dat bier is afhankelijk van de zee-stand. Het verschil tussen eb en vloed is van invloed op de prijs die je voor dit bier moet betalen. Ik geef toe, het is een beetje vreemd, maar wel grappig. Doe dus iets speciaals om zeewaterbier aan mij te slijten, want anders zie ik liever dat je het water in de zee laat. Daar waar het hoort, waar ik van kan genieten tijdens wandelingen en waar ik graag de zoute smaak in mijn mond ervaar.
~ Edwin
Band Hoppen Column
Elke twee weken zal er een Band Hoppen Column online komen, waar afwisselend Edwin en Dion hun licht laten schijnen over een onderwerp dat hun op dat moment interesseert. Deze columns zijn, zoals gebruikelijk in een column, geschreven voor vermaak. Neem het dus allemaal niet té serieus, en lees het dan ook met de juiste intentie. We vinden het wel leuk als je hierover wil meepraten! Dat kan altijd via onze Instagram @bandhoppen of via Facebook. Maar je mag ook altijd je mening laten weten via de e-mail.